MELD JE AAN!

https://www.rodi.nl/zaanstad/sport/396854/knollendam-hunkert-naar-eerste-elftal#p=32

https://www.deorkaan.nl/verrassen-in-hoofdklasse-vv-knollendam-krijgt-jeugd

https://www.rodi.nl/zaanstad/reader/44463#p=15

Knollendam hunkert naar eerste elftal

STREEK – Een voetbalvereniging zonder vlaggenschip? Dat zou niet mogen, maar is voor VV Knollendam wel realiteit. Na een aantal seizoenen zonder lijkt er weer iets moois te ontstaan in het dorp. Pieter van Netten is de ervaren trainer die graag weer aan de slag wil met een A-selectie.

Pieter van Netten, Hans Knijnsberg en René Oortwijn
Pieter van Netten, Hans Knijnsberg en René Oortwijn (Foto: RodiMedia/KK)

Het is twee seizoenen geleden dat de geelgroenen een eerste elftal hadden met Andy Huitema als coach. Met een tweede en derde elftal draait de club dit seizoen mee in de competitie. Het derde team zal verdwijnen. Met het aantrekken van Van Netten wil de club proberen weer een eerste elftal in de wei te brengen. “Van niets weer iets maken” laat de huidige jeugdcoördinator van RKSV Saenden weten. “Iedereen is welkom. Wij richten ons op spelers die bij andere clubs net niet in het eerste of tweede terecht kunnen. Hoe mooi is het dan om hier op deze prachtige accommodatie met je vrienden een elftal te vormen? Voor je er erg in hebt speel je zo maar vijf seizoen in een eerste.”

Twee jeugdteams

Van Netten roemt de sfeer en ambiance bij de dorpsclub. “Gezelligheid staat hier voorop. Voor de contributie hoef je het ook niet te laten.” Bestuurslid René Oortwijn knikt instemmend. “We willen het weer proberen. Bewust roepen we nu op lid te worden. De transferperiode is immers geopend. Wij hebben veel te bieden op sportief gebied.”

Niet alleen zal er een eerste elftal opgetuigd gaan worden. Want ook Abdullahi Hassan is ambassadeur van de club en gaat via zijn Voetbalschool starten met een jeugdteam O12 in Oostknollendam. Daar gaat hij ook de competitie mee in.Daarnaast zal er een O16 team worden ingeschreven. Want Jochem Knijnsberg, de zoon van penningmeester Hans, komt met zijn vrienden over van WSV’30. Zijn vader, zelf zijn hele leven al betrokken bij de groengelen, vertelt dat er een complete ploeg lid is geworden. “Die jongens nemen trainers mee, maar ook een vaste scheidsrechter. Prachtig toch?” 

Aanmelden kan via Pieter van Netten (06-29265578) of René Oortwijn (06- 53198516).


Verrassen in hoofdklasse: vv Knollendam krijgt jeugd

Mooi nieuws uit Oostknollendam, waar na de zomer weer jeugdvoetbal te zien zal zijn. De plaatselijke ‘vv’ kreeg ruim tien jaar geen groep jongelingen bij elkaar. Door een Wormerse kliek tieners en een ambitieuze voetbalschool-eigenaar staan er voor volgend seizoen al twee teams ingeschreven.

Bijzonder is dat de penningmeester van de club aan de basis stond van de herinvoering van één van de jeugdteams. Of nou ja, eigenlijk zijn zoon, zo vult bestuurslid René Oortwijn aan.

‘Die zoon speelt bij WSV ’30 in de onder 15. Die groep jongens was niet te spreken over hoe het daar ging. Bij ons konden ze terecht en dus hebben ze besloten dat ze het hier gaan proberen. Het gaat om zestien man, dus dat is in één keer gewoon een heel team.’

‘Zo moet het wel.’

Het is een voorbeeld van de manier waarop de jeugd van vv Knollendam weer kan gaan groeien.

‘Dat klinkt natuurlijk een beetje gek, maar zo moet het wel. Het is niet zo dat we al vijf mensen hebben lopen en er nog een paar bij zoeken. Er is helemaal niks en daarom is het zo moeilijk geweest om het weer op te starten. Je hebt er heel veel tegelijk nodig. En vijftien losse aanmelding voor dezelfde leeftijdsgroep, dat zou wel heel toevallig zijn.’

Dat er door jeugd überhaupt weer gevoetbald gaat worden, in een van de kleinste dorpen van de Zaanstreek, is al een hele winst. Prestatie staat bij dit vriendenteam dan ook niet voorop.

‘De onder 16 moet het plezier in voetbal weer terugkrijgen. Natuurlijk willen ze winnen, maar wel op een leuke manier. Gewoon een lekkere pot voetballen en het samen leuk hebben.’ licht Oortwijn toe.

Maar… er komt dus nog een tweede jeugdteam bij. Een onder 12, onder leiding van Abdullahi Hassan. Eigenaar van de voetbalschool Zaans Future Talent. ‘Appie’ was de afgelopen maanden op zoek naar een plek waar zijn talenten uit (voornamelijk) Noord-Holland potjes konden spelen. Oortwijn en co. boden hem uitkomst. Vanaf augustus komen talenten van de toekomst uit heel de provincie naar Oostknollendam, Dorpsstraat 2A.

‘Er hingen spinnenwebben, het kon niet zo’

‘Toen ik aan René vroeg of ik hier mijn ding mocht gaan doen vroeg hij in eerste instantie of ik wel doorhad wat ik zei’ vertelt Hassan over zijn eerste gesprek bij de club. ‘Ze hadden minstens twaalf jaar geen jeugd gehad. In de bestuurskamer hingen spinnenwebben. Het kon niet zo, dat was hij wel met me eens. Ik heb hem er toen van verzekerd dat ik een team zou gaan neerzetten met jongens van elf jaar.’

Een paar maanden later zijn de spinnen verjaagd en hebben Appie en zijn talenten er aan de Zaan al talloze trainingen opzitten. De eerste echte wedstrijd komt steeds dichterbij. In augustus moet iedereen er klaar voor zijn, een beetje inkomen zit er niet bij.

‘We stromen in in de hoofdklasse. We willen de mensen verrassen. We zijn de kleinste club van de Zaanstreek, maar hoeven niet minder te zijn dan anderen, we hebben een bepaalde ervaring.’

Geleerd bij BVO’s.

Appie moet vervolgens toegeven dat die ervaring vooral bij hemzelf zit. In de jeugd kwam hij uit voor onder andere FC Utrecht en FC Emmen en schopte hij het tot diverse jeugdelftallen van Oranje. Een prof werd hij uiteindelijk niet maar met alles wat hij in de keuken van de BVO’s leerde hoopt hij anderen zo’n carrière nu wel te bezorgen.

‘Ik heb gezien wat voor beleid er bij die clubs gehanteerd wordt. Dat wil ik nu gebruiken bij Knollendam.’

Ze winden er geen doekjes meer om in het dorp. En eerlijk is eerlijk, dat is knap.

‘We hebben al sponsoren gevonden. Ze zijn geïnteresseerd in dit project. We willen professioneel verschijnen. De jongens krijgen dezelfde kleding rondom wedstrijden en gaan lopen op dezelfde loopschoenen. En samen met mijn vriend Jermaine gaan we doordeweeks lekker hard met ze trainen’ verzekert Hassan. 

Niet alleen de spullen maar ook de spelers zijn geregeld. Hassan heeft een team staan waarmee hij vanaf 15 juni (de overschrijfdatum) aan de slag kan om vv Knollendam weer kleur op de wangen te geven. “Maar”, zo voegt Oortwijn toe. “Voor de overige leeftijden is meer natuurlijk altijd welkom. Geïnteresseerden kunnen altijd langskomen of bellen”, besluit het bestuurslid van de club die ook nog graag een eerste seniorenelftal op touw wil zetten.