Nieuwsbrief 243

KnolKnal 2.0

 Uitgave Pers en Propaganda Commissie vv Knollendam

Maandag 17 januari 2022 ———SPECIAL ‘EERSTE MAANDAGPLOEG’————–Nieuwsbrief  243

(12 slot). Piets herinneringen. Over het ontstaan van de VVK-maandagploeg, 45 jaar geleden.

”Cor Bus, een man van het eerste uur bij Knollendam (hij had drie zoons – Kees, Mart, Jan – die hier ook voetbalden), regelde de donateurs in Wormer. Iedere maand ging ik naar de Spatterstraat om het donateursgeld op te halen, koffiedrinken en een praatje te maken. Op een avond kwam ik daar weer om de contributies op te halen. Maar er was deze keer een ietwat treurige stemming. Het melkverwerkingsbedrijf CMC in Assendelft ging dicht en voor Cor was er geen werk meer.

Ik :   ‘Maar Cor, je wordt toch gewoon doorbetaald?’
Cor: ‘Financieel is alles prima geregeld’.
Ik:    ‘Wat zeur je dan?’
Cor:  ‘Ja, maar dan heb ik niks meer te doen en zit ik hier in mijn flatje mijn vrouw te pesten’.
Ik:    ‘Nou Cor, ik heb wel een baantje voor je; op maandag de kantine en de kleedkamers schoon-maken, dan blijf je toch betrokken bij de  voetbal’.

Na  lang nadenken zei Cor: ‘Ik wil dat wel, maar dan samen met Jan Stam en Fok Klompmaker.’ Ik de volgende dag naar Jan en Fok. Die vonden het een goed idee. En zo ontstond de maandagploeg”.

Jan, Fok en Cor eerste moppers in jaren ’70

Gouden JFC-trio

Jan Stam sr., Fok Klompmaker en Cor Bus. Ze zijn al jaren niet meer onder ons. Maar ze hebben veel betekend voor Knollendam. Ieder op zijn eigen manier. Ze vormden vanaf eind jaren ’70 lang de 1e maandagploeg. Het gouden trio had enige jaren een eigen JFC-toernooi.  

Foto’s met een verhaal. Van Jan, Cor, Fok. En Cor Bus (naast Ronald Peeters) in de oude kantine.

Cor Bus werd in 2000 ‘Knollendammer van de 20e eeuw’. Boerenzoon Cor was een begenadigd schutter. Hij kreeg de bijnaam Piola (in 1938 wereldkampioen met Italië). In 1996 stopte Cor. Ons erelid kreeg toen de gouden KNVB-speld; hij overleed in 2002.

Jan Stam was een geboren Oostknollendammer, kruidenier, speelde althoorn. Jan speel-de in het 2e; ook was hij grensrecher en lid elftalcommissie. Jan (erelid) overleed in 2003.

Fok Klompmaker speelde jaren in De Rijp 1. Hij was bij VVK o.m. consul en lijnentrek-ker, was een echte doener; de oud-zeeman deed het liefst buitenwerk. Fok overleed in 1996.