Nieuwsbrief 460

KnolKnal 2.0

 Uitgave Pers en Propaganda Commissie vv Knollendam

Maandag 14 augustus 2023———————–vvknollendam.nl—————————–Nieuwsbrief  460

In jaren 80/90 al plan ‘monumentje’ dorpsplein

Klokkenstoel

Gezien in museum ‘Zaanse Tijd’ op de Zaanse Schans: de bronzen luidklok uit 1645 die ooit in de toren van de kerk (in jaren ’80 gesloopt) van Oostknollendam hing. Klokkengieter Henricus Vestrinck (Kampen) was de maker. Eind vorige eeuw waren er al plannen (Cees van der Kleij en Klaas Waal) voor een klokkenstoel op het dorpspleintje van Oostknollendam, met daarin de klok (in bruikleen bij museum, eigendom van een kerkelijke instantie). Het is er nooit van gekomen.

Foto-verhaaltje. Van de Oostknollendamse klok met ‘een verhaal’. Het bronzen gevaarte (60 cm hoog, 63 kg zwaar, diameter 63 cm) werd in WO II door de Duitse bezetter gevorderd. Tijdens het transport zonk het schip met meerdere klokken (wellicht ook de onze) in de haven van Urk. Na de oorlog kwam de klok weer boven water; hij hangt inmiddels al jaren op de Zaanse Schans.

Nieuw reclamebord van Teamsport Zaandam. Het is hoogzomer, velen vieren vakantie maar het werk bij vv Knollendam gaat gewoon door.  Op de foto Jaap en Evert vanmorgen in actie.

KNOLLENDAM-AGENDA. Do 24 augustus: start trainen (19.30 u.); vrij 1 september: Knollen-dam combinatie-Blauw Wit 3, (19.30 u.); za 16 en zo 17 sept. (13 tot 17 u.): foto-expositie ‘In Lo-ving Memory’ (werk Ronald Peeters): Kunstgalerie ZaansGroen, Zeemansstraat 54, Zaandam.

* Citaten uit het ‘Jubileumblad 40 jaar (1932-1972) Voetbal Vereniging Knollendam’ **Dat onze spelers zich niet altijd in een wedstrijd helemaal leeg kunnen spelen, bleek ooit in Bergen. En dat was maar goed ook, bleek achteraf.  Om aan de terugreis naar Oostknollendam te beginnen bleek de uitrit gebarricadeerd door Bergen-supporters, die zich moeilijk bij de 1-2 nederlaag konden neerleggen. Toen moesten wij de handen opnieuw uit de mouwen steken…”.

—————————————D O R P S – A G E N D A—————————————-