Nieuwsbrief 468

KnolKnal 2.0

Uitgave Pers en Propaganda Commissie vv Knollendam

Vrijdag 8 september 2023———–Zaterdag Open Monumentendag———————Nieuwsbrief  468

Morgen in pakhuis Koningsbergen

Kasten & Boten

Nu staan er luxe huizen. Maar rond het jaar 1900 stond op die plek aan de Dorpsstraat de Kastenmakerij van Gerrit de Groot. Tijdens de hoogtij-jaren maakten daar 40 medewerkers in een grote houten loods ledikanten, kasten en tafels. In 1924 kocht Wormerveerder Cor Dubbeld het pand en begon er ‘Hellingwerf Oost-Knollendam’ (later ‘Jachtwerf Zaanzicht’) genaamd. Het bedrijf maakte o.m. de populaire Barnegat-zeilboot, die tot in Canada verkocht werd. (SHOK).

Foto-verhaaltje. Van Ronald Peeters (1961-2018) en Frank Kristians voor ‘Koningsbergen’ in Oostknollendam, tijdens een Monumentendag. Die stond toen in het teken van vv Knollendam.

Dit seizoen werden landelijk 699.039 wedstrijden op het veld gespeeld. Die leverden gemid-deld 6,7 doelpunten per duel op. De grootste uitslag bij de volwassenen was 35-1, de meest minimale uitslag van 0-0 kwam 17.626 keer voor. Ons land telt 7.256 voetbalvelden. (KNVB).

Knollendam gaat flyeren op Kleine Braak.  Zoals bekend verblijven daar (vrijwel naast ons fraaie sportcomplex) Oekraïners, op de vlucht voor de oorlog. De club nodigt de bewoners via een Engelstalige folder uit bij ons te komen sporten. We bieden voetbal, tennis en petanque.

Monumentendag in Wormer. Die houdt het Historisch Genootschap in café Groos  en Theater De Kaasfabriek met  o.m. lezingen over de beschuitbakkerijen (Peter Tange) en het Wormer- en Jisperveld (Ron van ’t Veer). Ook wordt het boek ‘Levend Verleden Wormer’ gepresenteerd.

** Citaten uit het ‘Jubileumblad 40 jaar (1932-1972) Voetbal Vereniging Knollendam’ * ”Zomer ’32 komen de terreinwerkzaamheden klaar. Nova Vita nodigt Assendelft 3 uit om dit te vieren met als winstpremie een lauwertak. Helaas, Assendelft klopt ons met 5-3. Ze nemen de tak triomfan-telijk in ontvangst. Onze spelers staan er beteuterd bij. Nova Vita blijkt echter paranormale gaven te bezitten. De 2e prijs, die ons ten deel valt, blijkt namelijk een keurige groen-gele clubvlag te zijn”.