KnolKnal 2.0
Uitgave Pers- en Propaganda-commissie vv Knollendam
Vrijdag 3 november 2023—————-500e (!) KNOL KNAL 2.0———————–Nieuwsbrief 500
Nogal mysterieus, de wonderbaarlijke terugkeer van het ijzeren kruis dat ooit fier op de NH-kerk van Oostknollendam (in 1982 gesloopt) stond. Dat was in april 2021. Het kruis werd nog amper gemist. Maar ineens stond het op een bankje bij vv Knollendam (foto). Terug van heel lang weggeweest. In deze 500e Knol Knal 2.0-editie het bijzondere verhaal.
In 1982 verdwenen Maltezer Kruis terug
Wonderbaarlijk
In de zomer van 1982, op een warme, zonnige vrijdagmiddag fietst een inwoner van Oost-knollendam vanuit ‘de noord’ richting nieuwe buurt. De fietser komt zojuist uit de rijwiel-zaak (en veel meer) van Piet de Ruyter. De werkplaats (foto) van Piet (een hele vriendelijke, rustige man) was in het dorp indertijd een plek waar je graag even voor een praatje kwam.
Op de terugweg komt de dorpeling langs de Ned. Herv. Kerk (foto). Tenminste, wat daar van over is. Het gebedshuis (was ook nog werkplaats) wordt gesloopt. Losse spullen uit het pand staan keurig opgestapeld langs de Dorpsstraat, klaar om later te worden opgehaald. Nabij de restanten rookt een sloper een sigaretje. De fietser vraagt de man waar die spullen heen gaan. ”Ergens opgeslagen, het meeste wordt weggegooid”, zegt-ie wat onverschillig.
Het oog van de pedaleur valt op een ijzeren kruis. Het bekendste christelijke symbool, dat aan de Zaankant van de kerk stond, staat daar nu zomaar aan de straat, tussen alles en nog wat. ”Kan ik dat kruis meenemen?”, vraagt hij.”Ja hoor”, zegt de sloper, die meer bezig lijkt met het naderende weekend; hij vindt alles goed. Zonder een kruisje te slaan (…), maar wel goedgemutst rijdt de nieuwe eigenaar met de bijzondere ‘buit’ onder zijn arm richting huis.
Daar heeft het Malthezer (volgens kenners) Kruis nog jaren als decoratie aan de schut-ting gehangen. Tot het twee jaar terug dus opdook bij vv Knollendam en kort daarna bij Stichting Historisch Oost-Knollendam terecht kwam. En daar hoort het ook, ruim veertig jaar na de jammerlijke sloop van de kerk, waar Freek de Jonge in de jaren ’50 als kleine jongen zijn vader eens vergezelde toen die daar een keer als invaller-dominee kwam preken.
Foto’s: Huis/werkplaats Piet de Ruyer (ansichtkaart), kerk (Shok), Malthezer Kruis met Jasper en Car (BvdL).