Nieuwsbrief 508

KnolKnal 2.0

Uitgave Pers- en Propaganda-commissie vv Knollendam

Vrijdag 17 november 2023————THEMA-NUMMER: LEZEN——————–Nieuwsbrief  508

De 10 voordelen van lezen. 1 Ontwikkelt taalvaardigheid; 2 Ontwikkelt denken en verbeelden; 3 Verschaft prikkels aan het brein; 4 Geeft kennis en inzichten; 5 Lezen traint de concen-tratie; 6 Ontwikkelt het zelfinzicht; 7 Leert over de ander; 8 Leert over mogelijke consequen-ties; 9 Geeft inzicht in normen, regels, gebruiken, 10 Ondersteunt de identiteitsontwikkeling.

Boek over thuisfront cliënten Zorgboerderij

Mantelzorgen

Bij ‘Zorgboerderij Limosahoeve’ in Spijkerboor komen cliënten voor dagbesteding. ‘‘Deze mensen halen we zelf op en brengen ze weer terug. Hierdoor ontstaan mooiecontacten met de mensen thuis, de mantelzorgers”, zegt Annelies Krijgsman. Na 12 jaar intensief en vol overgave ‘zorg-boerinnen’ deed de oud-Oostknollendamse een stapje terug. Ze schreef een boek over die jaren: ‘Vroeg of  Laat’, balanceren tussen hart en verstand in de zorg voor een dierbare.

Volg de schrijf- en verkoop-avonturen van Annelies Krijgsman via www.krant-ma.nl

Foto’s-met-een-verhaal. Het boek van Annelies gaat over vaak mooie ontmoetingen met partners en kinderen van cliënten (waarvan sommigen met een vorm van dementie) van Limo-sahoeve. Judith Michel-de Jong, burgemeester van Wormerland, kreeg vorige maand het eerste exemplaar. Het boek is te koop (19,50 euro) via annelies@limosahoeve.nl of bel 0612975846.

Een boekje over Ronald Peeters. Waarom? Omdat hij een bijzonder mens was, zegt zijn trotse zus Karin in het voorwoord. De bezoekers aan de expositie in Zaandam (vijf jaar na zijn overlijden) kregen er allen één mee. Er waren er nog wat over. Die liggen in de kantine.

‘Lange Lummel’ en ‘De tweede helft’. Deze twee boeken (foto) van Ronald zijn ooit  uit-gegeven. Daarin hilarische verslagen en verhalen, eerder verschenen in clubblad de Knol Knal. Al jaren uitverkocht. De allerlaatste 2 (van ieder 1) staan straks in het Bieb-kastje. Wel met het verzoek ze daarna weer terug te plaatsen, zodat anderen ze ook nog kunnen lezen.

Kranten steeds minder op papier. Elk jaar haken er bij de meeste dagbladen zo’n tien procent ‘papieren lezers’ af. Dat komt door overlijden, maar vooral uiteraard door het overstappen op digitaal. Maar daar ‘verdienen’ de uitgevers een stuk minder aan. Om dezelfde inkomsten te ge-nereren dienen na een ‘brievenbus-afhaker’ maar liefst vijf digitale lezers te worden geworven.