Nieuwsbrief 540

KnolKnal 2.0

 Uitgave Pers en Propaganda Commissie vv Knollendam

Vrijdag 20 januari 2024———-TIPS? knolknal1932@hotmail.com————-Nieuwsbrief  540

We beginnen een nieuwe rubriek: ‘Uit Jaaps knipselmappen’. Ons erelid verzamelde tientallen jaren kranten-berichten over vv Knollendam. Vandaag de eerste aflevering.

Zondag 18 februari bij vv Knollendam

Weer Keezen! 

Het komt er aan, het Keezen-kampioenschap: zondag 18 februari in de kantine van Knollen-dam (14 u.); v.a. 13 jr., 5 euro per team. Inschrijven (voor 11 febr.) per team van 2 personen bij Paulien pkwant@quicknet.nl (06-28355340) of Tineke tkleij@hotmail.com (06-12950340).

Uit Jaaps knipselmappen. Eind jaren ’80 sloeg Knollendam een multinational als sponsor aan de haak. Forbo Krommenie deed niet aan regionale sponsoring, maar dankzij ‘onze’ Coen Nieborg (hij was vertegenwoordiger bij het bedrijf) lukte het toch. Op de foto tekent een Forbo-man het contract. Verder vlnr Car Husslage, Coen Nieborg, Jaap Leegwater en Evert Klos (voorzitter).

Piet Nieuwenhuizen reageerde spontaan op het verhaal over de pontjes van het Ruiterveer. ”Wij, Scheepswerf Vooruit, hadden de Ruiterveer 1 en de Ruiterveer 2 in onderhoud en reparatie. Deze pontjes werden gebruikt voor het overzetten van de honderden Amsterdamse meiden die op de productie afdelingen van Albert Heijn (Marvelo) in de Oostzijde van Zaandam werkten. Zij werden, net als de meisjes van Verkade, met speciale treinen naar het station van Zaandam vervoerd en liepen dan door de Emmastraat en Botenmakerstraat naar het Ruiterveer. De laatste eigenaren waren de gebroeders Hania, broers van Ans en zwagers van Piet Aafjes. Op deze plek stond de eerste meelmolen van West-Zaandam, genaamd De Ruiter en was er een voetveer tussen de West-zijde en de Oostzijde, vandaar de naam Ruiterveer. De Ruiterveer 1 bleef als pont dienst doen, de Ruiterveer 2 is verbouwd tot woonschip en ligt in Amsterdam. Na de sloop van de molen de Ruiter begon Eric Verkade in 1886 een brood- en beschuitfabriek en in het logo van Verkade stond altijd een ruiter. Nadat de Verkadefabrieken werden verplaatst naar de Westzijde kwam hier de HBS, later Zaanlands Lyceum genoemd en nadat ook het Zaanlands Lyceum naar de Vincent van Goghweg ging, werd er het huidige appartementen-gebouw neergezet. Hier woonden onder anderen Vonk van de drankenhandel, Haverlag van de drukkerij en Franken, de oud burgemeester van Zaandam”.