FILM

13-12-2017 17:54

Jaap Boot, de oprichter van instituut Boot was een verwoed filmer. In de jaren 50 en 60 en 70 ging hij geregeld met de camera op pad. Er bleef een schat aan mooie beelden over. Een heleboel van die filmpjes werden door zoon Bernhard Boot op youtube gezet. Net als het filmpje over de voetballende docenten van de rijdende Typeschool. Het insituut werd in 138 opgericht door Jaap Boot die toen al enkele jaren les gaf in stenografie. Het instituut wer al snel uitgebreid met kopieerinrichting, een accountantskantoor en een afdeling assurantiĆ«n.  De rijdende typeschool in 1953 en algauw reden vijf Volkswagenbusjes met elk 100 schrijfmachines en bemand door drie leraren, door Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht om daar voornamelijk op ulo-scholen lessen in machineschrijven te geven.

Door fusies in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw groeide het instituut verder. In 1960 was de kopieerinrichting uitgegroeid tot een complete kantoordrukkerij annex uitgeverij, vooral van door Boot geschreven boeken over machineschrijven, stenografie en middenstandsopleiding.  In 1961 werd het bedrijf uitgebreid met een kantoormachinehandel. Ook werd een aantal filialen buiten de Zaanstreek geopend. De  uitgeverij werd in 1970 overgenomen door uitgeverij Wolters Noordhoff te Groningen., In 1980 begon Boot de ontmanteling van zijn zaak. Drukkerij en instituten werden verkocht. Zoon Bernhard Boot ging verder met uitsluitend het lesgeven in stenografie en machineschrijven. Hij geeft af en toe nog les maar zijn vrouw geeft nog les op het Zaanlands Lyceum en het Bertrand Russell College  zodat de naam Boot nog steeds voortleeft.

Over de wedstrijd valt weing te vertellen. Waarschijnlijk bleef het bij een eenmalig bezoek. Volgens Bernhard waarschijnlijk wegens mogelijk blessuregevaar. De beelden laten in ieder geval een aardig stukje Knollendamgeschiedenis zien. De oude kleedkamers bijvoorbeeld. Die stonden, aldus Knollendamerelid Kar Husslage precies op het hart van de middenlijn. ,,Alleen in de kleedkamer van Knollendam was een warme douche. Via een butagasfles werd de douche verwarmd.Wie laatste onder de douche had vaak pech dat  de fles  leeg was. De kleedkamers hadden aan de achterkant een stalen trog met een viertal koude kraantjes. Aan de rechterkant de oostkant dus was het douchehokje.,, Ik kwam van Z.V.V. en na mijn eerste wedstrijd ging ik naakt onder de douche. Was in Knollendam een cultuurschok. Een jaartje later kwam Henk Fritz van W.S.V. en die trok ook alles uit. Zo hebben we Knollendam aan het naakt douchen geholpen. De kleedkamer van de tegenstanders lag aan de rechterkant. In het midden was een snoephokje en daar achter de kleedkamer van de scheidsrechter. De populaire drank was exota. Een bruisende en kolkende frisdrank.,, Aldus Car. Volgens Thijs Ris van de SHOK ( Stichting Historisch Oost-Knollendam )zijn het de oudste bewegende beelden van Knollendam. ,, ik heb nog wel wat materiaal uit de jaren '80 van Diet Stam die Aad filmde maar daar bleef het bij. Mensen filmden toen niet zoveel en zo'n rolletje koste geld en je had uiteindelijk maar 3 minuten film. Thijs heeft het filmpje inmiddels op de Facebookpagina van de SHOK gezet. Toen de nieuwe kleedkamers werden gebouwd werd het houten gebruikt als opslagplaats tot het uiteindelijk ten prooi viel aan de slopershamer.

'                                          Het Filmpje