Oud-Knollendammer Gerard van der Sluijs overleden

04-05-2016 22:11

Op 60-jarige leeftijd is geheel onverwachts overleden Gerard van der Sluijs, voormalig eerste elftalspeler van onze vereniging. Gerard werkte bij de politie Amsterdam. Daar was hij docent Integrale Beroepsvaardigheidstraining. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg zegt over ons oud-lid: "Gerard was een gewaardeerd IBT-docent die bekend stond om zijn warme blik en aandacht voor anderen. Als lid van het Team Collegiale Ondersteuning hielp hij collega's die iets ernstigs hebben doorstaan. Dat deed hij ondanks dat - of juist doordat -  hij in zijn leven ook het nodige meemaakte. Dat wij juist van hem afscheid moeten nemen raakt ons."

In een van de drie overlijdensberichten van de politie, vandaag (4 mei) in De Telegraaf, wordt de oudste zoon van Rinus en Tiny verder getypeerd als een ''gewaardeerde, positieve en sportieve collega. Gerard stond altijd voor iedereen klaar".

Als Oostknollendammer (het gezin Van der Sluijs woonde zoals bekend jaren op de Sluisstraat) begon hij zijn voetbalcarrire uiteraard bij de Knollendam-jeugd.  Zeker als je vader Rinus van der Sluijs is, oud-trainer en erelid (en nog veel meer), waarvan we als club vorig jaar afscheid moesten nemen. In ons vlaggenschip toonde spits Gerard zich in jaren '70, begin jaren '80 een begenadigd schutter. In het klassement van Zaanse topscorers reikte hij jaarlijks zeer hoog. Een enkele maal werd hij zelfs topscorer van de Zaanstreek.

Gerard ging na zijn actieve voetbal-periode badmintonnen. Ook daarin blonk hij uit, onder meer als competitie-speler van het Amsterdamse APGS. In 1984 werd hij Nederlands politiekampioen badminton. Op de website schrijft de Amsterdamse badmintonclub onder meer ,,Met schrik en ongeloof heeft het bestuur van APGS kennisgenomen van het veel te vroege overlijden van Gerard van der Sluijs. Hij zal in onze herinnering voortbestaan als een bevlogen sportman, die voor onze sportvereniging op het sportieve vlak veel heeft betekend. Gerard was een sportman in hart en nieren. In zijn benadering naar anderen was hij oprecht geïnteresseerd en had hij voor een ieder een luisterend oor. Met zijn directe benadering en droge humor wist hij veel sporters te motiveren".

Tijdens de afscheidsplechtigheid van  Rinus in het Dorpshuis voerde ook Gerard, als oudste zoon, het woord. "Mijn vader was'', aldus Gerard, op zijn bekende, rustige toon voor een volle zaal, ,,niet al te scheutig met het geven van complimentjes. Ook naar mij toe. Het voordeel daarvan is, dat ik ze tot de dag van vandaag heb kunnen onthouden. Alle twee".

Bart van der Laan

Met dit legendarische elftal werd Gerard van der Sluijs ( uiterst rechts gehurkt ) in 1979  kampioen