Mopper(s)en over plannen klokkenstoel

16-03-2018 14:41

'Wormer zijn Beschuitstoren, nu doorpakken in Oostknollendam'

Mopper(s)en over plannen klokkenstoel

Wat hebben ze eigenlijk met elkaar te maken, de plannen voor een klokkenstoel in het dorp en de Moppers van vv Knollendam? Niets? Toch wel! Het onderwerp komt vrijwel elke maandagochtend langs. Een bewijs dat het lééft, een mooi exemplaar, midden in het dorp. Ook ten faveure van het steeds groeiende aantal passerende toeristen in Oostknollendam.

Tijdens het koffiedrinken blijken de meningen erover verdeeld. Eigenlijk alleen over de locatie. Niet erg natuurlijk. Maar het gevolg is wel, dat we er al sinds de jaren '70 alleen over praten. In die periode had Kees van de Kleij een prachtig plan; hij maakte een fraai ontwerp, locatie: het dorpsplein. Iedereen enthousiast. Sindsdien blijft het echter stil. Maar nu in Wormer de fraaie Beschuitstoren bijna klaar is, begint de wens voor een mooie stoel hier ook weer te groeien, lijkt. Zeker bij de werkers van Mop-voorman Jaap. 'Nu doorpakken', klonk het onlangs.

Meningen genoeg. Vooral over de plek waar-ie moet komen. Alles komt voorbij. Op het parkeerterrein, nabij de begraafplaats (boven de sloot daar), bij de rietvelden. Zelfs op het dak van gymzaal 't Hop zou een mogelijkheid zijn voor sommigen. Voor één Mopper (óók erelid) hoeft het allemaal niet (meer). De klok bevindt zich nu zoals bekend in het uurwerkmuseum op de Zaanse Schans. 'En daar mag hij van mij blijven', zegt hij. 'Ook uit eigenbelang. Ik ga regelmatig daar kijken, streel de klok even, krijg nog een kopje koffie van die aardige mensen daar, dus ja...'.

Uit een mini-steekproef (niet wetenschappelijk) onder de Moppers blijkt echter dat het merendeel een plek op het dorpsplein veruit het beste vindt. Een mooie stoel-met-uitstraling, met daarbij een professioneel tekstbordje dat verwijst naar de bijzondere geschiedenis (1940-45) van het koperen exemplaar. Uiteraard vereist één en ander een nieuwe, creatieve indeling van de jaarlijkse kermis. Maar dat moet lukken. Zeker in deze tijd waarin we zelfs naar de maan (en verder) kunnen.
                                                                                                                                - Mopper -