School-Platanen naar Willem Bakkerplantsoen

06-03-2017 17:55

School-Platanen naar Willem Bakkerplantsoen

Het idee is goed. Nu de uitvoering nog. Bij de voormalige school in Oostknollendam staan vier fraaie bomen, Platanen. En die dreigen te sneuvelen, vanwege de nieuwbouwplannen daar. Het plan is twee exemplaren te verhuizen naar ons  Willem Bakkerplantsoen.

Goed plan. Zal een verrijking zijn voor ons sportpark. Twee stuks. Net mooi. Maar hoe krijg je ze ongeschonden van de school naar ons complex? Daarover beraden "de boven ons gestelden" zich de komende weken. Veel wijsheid hierbij toegewenst!

Dit kwam we op internet tegen over Platanen:

De veel aangeplante straatboom Plataan, Platanus hispanica, is goed te herkennen aan de afbladerende schors, die grote geelgroene plekken achterlaat op de stam. Ook aan het grote blad is de Plataan goed te herkennen. Ze zijn handvormig en doordat de bladeren tot op 1/3 van de rand zijn ingesneden 5-7 lobbig. De middelste lob is even lang als breed. De rand van de bladeren zijn getand tot gezaagd. De eenslachtige bloemen zijn gegroepeerd in bolvormige hoofdjes en lopen tegelijkertijd met het blad uit. De kleine bolletjes bevatten de meeldraadbloemen en de grote de stamperbloemen. Deze laatste blijven het hele jaar door aan de bomen hangen.

"De afbladerende schors laat grote geelgroene (!) plekken achter". Geelgroene plekken? Die twee bomen horen gewoon bij vv Knollendam!

- Mopper

De vier Platanen, nu nog bij de school, waar over enige tijd nieuwbouw komt.

Hein is alvast een plekje voor de Platanen aan het vrijmaken.