SHOK al 15 jaar actief in Oost-Knollendam

17-01-2018 17:40

Het is allemaal ontstaan tijdens de reünie van de voetbalclub Knollendam in 2002 (70 jaar VVK). Jasper Sint en Thijs Ris zaten te mijmeren over ons aller Oost-Knollendam en of het wel of niet met een “streepje” geschreven moet worden. Dat is inmiddels wel duidelijk, maar wat nog leuker tijdens dit gesprek was, dat Jasper al zo’n 25 jaar allerlei historische informatie over het dorp verzamelde. Ook veel oud fotomateriaal. ,,Is het niet leuk om dit in een club onder te brengen?, Vroeg Thijs.  Daar had Jasper wel oren naar, maar dan moest er ook af te toe een expositie  gehouden kunnen worden om te laten zien, wat er zoal in dat archief zat. Toeval of niet, Car Husslage liep achter beide heren langs langs en hij werd meteen gepolst of zijn pakhuis Koningsbergen hiervoor gebruikt mocht worden.

Dit was het echte startsein en zo ontstond wat later een werkgroep met Roel Kuipers, Klaas Waal, Rina Groot-Kromhout, Piet Groot, Car Husslage, Jasper Sint en Thijs Ris. De eerste expositie met hulp van Martin Bus was tijdens de monumentendag op 14 september 2002 een feit. Wat jaren later werd er een vaste ruimte boven het Dorpshuis gevonden. De werkgroep was inmiddels Stichting Historisch Oost-Knollendam (kortweg SHOK) geworden en die werd alsmaar enthousiaster. Steeds meer donateurs meldden zich aan en nieuwsbrief 'de DAM' werd al snel geboren. Het blad wordt tweemaal per jaar aan de donateurs verstrekt.

SHOK, geboren aan de bar bestaat nu 15 jaar! Een andere activiteit is een filmavond medio november in het Dorpshuis. Deze avond wordt al jaren door een volle zaal bezoekers bezocht. De stichting heeft inmiddels zo’n 220 donateurs en daarnaast verschillende adverteerders die de uitgave van de DAM ondersteunen.

Het SHOK archief groeit en er worden steeds meer donateurs en andere oud-Oostknollendammers of belangstellenden gevonden, die hun beeldmateriaal    of andere historische zaken beschikbaar stellen. Van een oud schoolarchief tot het zeer oude kerkarchief vanaf 1647 tot medio 1955. Oost-Knollendam is een klein dorp, maar heeft wel degelijk historie geschreven en nog steeds. Hier blijkt veel mogelijk en er zijn door de jaren heen, vele mensen geweest om het rijke verenigingsleven in stand te houden. SHOK werkt ook samen met het Waterlandsarchief waar de waardevolle historische stukken worden bewaard.  Een kopie is in de SHOK ruimte ter inzage beschikbaar. De monumentendag is een reünie op zich. Veel (oud-) inwoners komen deze dag in september bezoeken. Wordt donateur van SHOK en kijk voor meer informatie op www.historisch-okd.nl

Op de foto enkele SHOK'ers van het eerste uur: v.l.n.r : Klaas Waal, Roel Kuipers, Jasper Sint, Car Husslage, Thijs Ris en Piet Groot